Kada me potražiš
Na brdu ćeš me naći
Po mirisu moga vina
Prepoznat ćeš put
Kada mi dođeš
Biti ćemo zajedno
Tvoje uživanje, moje ja
Moje uživanje, tvoje ja
Kada budeš ovdje
između neba i zemlje
kamena i mora
Znati ćeš da postojiš
I kada odeš
Dio tebe će ostati zauvijek
Jer ovdje vrijeme ne postoji
Samo da: sebi, užitku, čistom bivanju
Ana Penavić

Ovu je pjesmu napisala arhitektica Ana Penavić, a koja ju je inspirirala za njen rad na obnovi hotela Boškinac. Hotel smješten u idiličnom okolišu, okružen borovom šumom, vinogradima i maslinicima, u 2019. godinu je ušao potpuno preuređen, redizajniran i osvježen. Duboko vjerujem da ne postoje bolje riječi i stihovi koji bi sve nas dozvale u čarobnu oazu hotela, restorana, konobe i vinarije Boškinac smještenom na Pagu, otoku kamena, soli i maslina.
Restoran Boškinac krasi visok standard i inovativnost poznat je po svojoj kreativnoj i modernoj intrepretaciji tradicionalne otočke kuhinje bazirane isključivo na najkvalitetnijim namirnicama iz ekološkog uzgoja. Da sa punim pravom ulazi u red najboljih Hrvatskih restorana dokazuje i Michelin zvjezdica kojom je nagrađen 2020. Među ostalim priznanjima, proglašen je najboljim restoranom u kategoriji restorana visoke kuhinje kojem je i slavni chef Anthony Bourdin 2012. posvetio dio epizode Croatian Coast svoje putopisne gastronomske emisije No reservations. Mnogi to ne znaju, ali upravo je tom svojevrsnom geniju u čast, 25.6.2019. u Boškincu je proslavljen Bourdin dan, a kako drugačije nego okupljanjem svih onih koji dijele ljubav i strast prema svijetu gastronomije i ljudima koji ju izgrađuju. Svojevrsni moto toga je dana bio kuhajmo, nazdravimo i uživajmo u velikom društvu, u čim većem stilu. Ovo su samo neki razlozi zašto nas Boškinac svojom autentičnom energijom uvodi u gotovo nestvarnu bajku o dvorcu, princezi i princu koji poštivanjem tradicije i osluškivanjem terroira začaraju svakog gosta koji traži jedinstveno i neponovljivo iskustvo.
Mi smo imali izuzetnu priliku prisustvovati radionici 20 godina Boškinca – Najbolje godine, koja je u organizaciji tima Vinart Biz Edition prije nekoliko dana održana u hotelu Esplanade te upoznati “princa” iz te bajke, gospodina Borisa Šuljića, istinskog vizionara. Tom smo prilikom kušali 6 vina prema njegovom osobnom odabiru (2009, 2010, 2011, 2013, 2016 te trenutno aktualno iz 2018. godine). Nije nas začudilo da su ta vrhunska vina posebna, svaki na svoj način jer drugo nije niti za očekivati od takvog profesionalca i istinskog gastro zaljubljenika kakav je gospodin Šuljić. Naša su nepca posebno uživala u dva vina i to onom iz 2009. koja je obilježena kao velika Europska godina te onom iz 2013. Ovdje želimo naglasiti da naša nepca nisu istančana poput onih u velikih vinskih znalaca ali da smo, u godinama kada nakon podosta “iskustva” kušanja mnogobrojnih domaćih ali i onih svjetskih vina, u mogućnosti prepoznati dobro vino. Mi istinski podržavamo mišljenje da ovakvi veliki vinari vođeni strašću i ljubavlju prema vinima svoje majstorske proizvode stvaraju u stvari za nas, obične ljude, koji ih sa isto takvom strašću i zadovoljstvom ispijamo u svojim domovima sa prijateljima i obitelji ili u restoranima.

Vinarija Boškinac je smještena u mirnoj dolini maslina i borova te nudi jedinstveni ambijent koji kombinira prirodnu ljepotu s tradicionalnim otočkim okusima. Ova je vinarija poznata po svojim nagrađivanim crvenim vinima poput Boškinac Cuvee koji se proizvodi od međunarodnih sorti cabarnet sauvignon i merlot. Gospodin Šulljić nastavlja obiteljsku tradiciju proizvodnje vina ali uključuje i moderne tehnike i pristupe, što mu omogućava da se izdvoji kao jedinstvena destinacija za vinske entuzijaste. Kao pravi profesionalac on svoja vina pušta na tržište tek nakon pet godina zrenja, što ih čini spremnim za puno uživanje.
U svojim intervjuima Šuljić ističe važnost očuvanja otočnog identiteta i terroira. On smatra da je život na otoku Pagu oblikovan tradicijom i upornosti lokalnog stanovništva, što se odražava u svim njegovim projektima. Kroz svoj rad, Šuljić promiče lokalne sastojke i recepte, što je ključno za očuvanje kulinarske tradicije otoka Paga. Šuljićev pristup nije samo usmjeren na očuvanje tradicije, već i na inovacije i kreativnost u kuhinji. On podržava razvoj novih jela i kulinarskih koncepta koji uključuju lokalne sastojke. Upravo je takav pristup pomogao da se Boškinac postavi na mjesto jedne od vodećih gastronomskih destinacija u Hrvatskoj. Mi bi samo dodali – sasvim zasluženo!




IZVOR FOTOGRAFIJA :ARHIVA HOTELA I VINARIJE BOŠKINAC