Period adventa i priprema za Božić uvelike je čaroban, ali prepun očekivanja koje uz veliki broj poslovnih i privatnih obveza teško ispunjavamo.
Nije stvar samo okoline već i ugođaja Božića koji želimo napraviti samostalno – a jedan od najbitnijih je izrada božićnih kolača.
Opojni mirisi vanilije,cimeta, ruma i marcipana bude neopisivu nostalgiju i trenutke iz djetinjstva koje smo provodili sa našim majkama pripremajući najfinije kolače.
Miris kolača se uvuče u svaku poru našeg doma i kao da traje cijeli advent i božićni period pojačavajući magiju Božića među svim ukućanima.
Međutim kako ih napraviti što brže,sa što manje grešaka i naravno – što ukusnije…
Savjeti za ukusne božićne kolače
- Izradite što kvalitetnije smjesu za kolač bez obzira da li radite suhe kolače, kruh ili samo izrađujete pire krumpir
- Nabavite najbolje sastojke i pripremite sve sastojke na radnoj plohi unaprijed npr putar mora biti sobne temeprature, međutim pripazite ukoliko je premekan smjesi će trebati više brašna i kolači će biti pretvrdi
- Uređaj za miksanje je iznimno bitan kao i precizna vaga. Kvalitetno izrađena smjesa dati će kolaču rahlost
Smart nisu postali samo telefoni nego i kuhinjski uređaji koji brzo, stručno i bez puno zaprljanja kuhinje stvaraju odlične slastice ali i općenito raznovrsne recepte. Uređaji sadrže integrirane vage koje važu u zdjeli miksera i na vrhu uređaja (!). Također snagom mogu umijesiti i dizana tijesta, kruh, pizze ili brioche-e – pravi kuhinjski artifical inteligence.
Recepti za tradicionalno najbolje božićne kolače
Recept : Stollen
500 g brašna
200 g šećera
250 g putera
100 g marcipana
100 g mljevenih badema
200 g grožđica
50 g kandirane narančine korice
50 g kandirane limunove korice
1 paketić praška za pecivo
1 prstohvat soli
200 ml mlijeka
rum po ukusu
Pomiješati brašno i prašak za pecivo u posudi.
Umutiti mekani puter, šećer i sol dok se ne zapjeni.
Narezati sitno marcipan i dodati ga u smjesu putera i šećera zajedno s mlijekom, bademima, grožđicama, kandiranim narančinim i limunovim koricama.
Dodati smjesu brašna i umijesiti sve u tijesto.
Razvaljati tijesto na pobrašnjenoj površini i oblikovati u stollen.
Peći na 180°C oko 60 minuta.
Nakon pečenja premazati puterom i posuti šećerom u prahu.
Osnovni kuhinjski pribor za masterchef početnike
KENWOOD Prospero+ je savršen izbor za svakoga na početku svog kulinarskog puta. Ovaj će uređaj savršeno usitniti, izmiješati i na druge načine obraditi sve sastojke koji su Vam potrebni za pripremu fantastičnih jela, kruha, kolača i peciva. Bez obzira pripremate li laganu kremu ili mijesite tijesto, snažni motor snage 1000 W može obaviti sav naporan posao pripreme obroka umjesto Vas. Uz opciju promjenjive kontrole brzine i pulsnu funkciju, imate potpunu kontrolu nad radom ovog kuhinjskog uređaja. Ovaj pouzdan kuhinjski uređaj može Vam pomoći da ubrzate svakodnevnu pripremu obroka i potaknuti Vas da isprobate nove recepte.
KENWOOD Prospero+ kompaktan, ergonomskog oblika, snažnog motora, nehrđajući čelik i visokokvalitetna plastika omogućuju brzu i preciznu izradu kolača
Uz ovaj model Prospero + dolaze 3 standardna nastavka za miješanje i pjenjenje – miješalica, pjenjača i kuka za miješanje tijesta, plus ima uključenu vagu. Međutim u ponudi se nalazi 18 proizvoda koji osim spomenutih dijelova imaju i dodatne nastavke a birate ih u ovisnosti o procesu rada koji najviše prakticirate.
Svaki model Prospero + linije dolazi uz tri nastavka za rad. Nastavci su izrađeni od nehrđajućeg čelika. Neprepoznatljiviji nastavak koji dolazi uz ovaj uređaj je K-beater miješalica koja služi za izradu kolača, keksa, glazura, šlaga, peciva ili npr. pire krumpira. Drugi nastavak je pjenjača za pjenjenje uz pomoć koje ćete lako umutiti jaja, vrhnje, souffle, mousse i cheesecake. Zadnji nastavak je kuka za tijesto koji pomaže u izradi dizanih tijesta, kruha, pizze ili brioche-a.
Članak izrađen u suradnji sa KENWOOD Hrvatska
Izvor recepti : recepti365.com
Naslovna fotografija: Slatki Božićni kolači – recept na pias&tacos