Gazpacho s potpisom chefa Stjepana Vukadina

piše: Danijela Kušen

Ovog ljeta, isprobajte recept za osvježavajuću hladnu juhu bogatu vitaminima i mineralima

Gazpacho je tradicionalna španjolska hladna juha, savršena za ljetne dane kada tražite lagani obrok koji će vas osvježiti. Priprema se od svježeg povrća poput rajčica, paprike, krastavaca, luka i češnjaka, uz dodatak kockica kruha, maslinovog ulja, octa i začina koji joj daju karakterističan okus.

Postoje razne varijante ovog recepta, ali sve imaju zajedničko to što se ne kuhaju. Upravo zbog toga svi sastojci zadržavaju svoju punu hranjivu vrijednost, čineći gazpacho iznimno bogatim vitaminima i mineralima. Zahvaljujući jednostavnom načinu pripreme, ova ukusna juha odličan je izbor kada ste u stisci s vremenom jer je gotova u samo par minuta. Za najbolji recept, ne morate dalje tražiti jer vam donosimo recept chefa i člana MasterChef žirija, Stjepana Vukadina.

Za pripremu juhe bit će vam potrebno:  

  • 250 g rajčice
  • 50 g stabljike celera
  • 1 režanj češnjaka
  • 30 g paprika
  • 100 g svježih krastavaca
  • 40 g kapula
  • 10 g mente
  • 1 kruška
  • 150 g soka od rajčice
  • Burattina ili burrata
  • Tost ili prepečeni kruh
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Sok limete

Povrće prvo operite i narežite na sitnije komade, a od rajčica napravite sok. U pripremi soka, chefu Vukadinu pomogao je Kenwood MultiPro Compact uređaj koji je s odgovarajućim nastavkom jednostavno pretvorio u sokovnik.

Nakon toga, na istom Kenwood uređaju zamijenio je nastavak za sok i postavio stakleni blender. Sada dolazi najzabavniji i najlakši dio – sve sastojke (sok od rajčice, krastavce, rajčice, pola kruške, celer, crvenu papriku, ljubičasti luk, malo češnjaka, nekoliko listića mente, sok od pola limete, sol, papar i malo šećera) stavio je u blender i izmiksao ih u hladnu, osvježavajuću juhu.

„Po potrebi možete dodati vode ili sok lubenice. Juha se po želji može procijediti kroz fino sito, ali ja je volim ostaviti malo gušću. Ako želite dodatnu hrskavost, dodajte sitno sjeckanu svježu mrkvu“, savjetuje Stjepan.

Juhu servirajte uz tost narezan na kockice i tostiran na teflonskoj tavi s maslinovim uljem, soli i mljevenim paprom za aromu. Tostiranim krutonima od tosta dodajte svježu burattinu koja će upotpuniti juhu i pojačati njezinu kremoznost. Što drugo reći, nego dobar tek!

Pogledajte video recept: https://bit.ly/3YndzP5

IZVOR: PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

You may also like