Hvarska vina u rukama maestra

piše: Tony Lux

Hvar, čarobno mjesto na zemlji je otok koji Vam nesebično pruža rajska osjetilna iskustava, posebno u proljeće i jesen.

Trenutak pristajanja trajekta, a posebno ona sekunda kada ta ogromna grdosija otvori svoja velika čelična vrata jest prvi susret sa mirisima Hvara. Mješavina mirisa lavande, ružmarina, kadulje i smilja u potpunosti zaokupi vaša osjetila i pruža iskustvo dragocjene revitalizacije duha, tijela i uma. Odmah će potom vašu pažnju potpuno zaokupiti nepregledna polja vinove loze i drveća maslina darujući izniman smiraj.

Ovaj je tekst upravo posvećen vinovoj lozi, odnosno vinu i vodi Vas u vinariju Tomić.

Kad gospodin Andro Tomić, jedan od osnivača vinarstva u Hrvatskoj, svoju vinariju promovira sloganom PIJE SE NA URE, NE NA LITRE, svima je jasno da se radi o karizmatičnom čovjeku sa posebnim pristupom ritualu ispijanja nektara od grožđa.

Andro Tomić rođeni je Hvaranin koji je cijeli svoj život posvetio vinu te tako nastavio obiteljsku tradiciju u proizvodnji vina staru 150 godina. Zadivljuje činjenica da on to čini u punoj vjeri da Hvar sa svojim autohtonim sortama te svojom pogodnom klimom i izuzetnim položajem vinograda može vratiti otoku izgubljeni vinarski ugled. Čvrsto vjerujući u svoje znanje koje je punih dvadeset godina stekao na fakultetima, institutima i vinarijama u Francuskoj i šire. Godine 1993. osniva tvrtku pod nazivom Bastijana čiji su osnovni ciljevi proizvodnja vrhunskih vina ali i promicanje kulture vina. Tomić je tako tijekom dugog niza godina i dokazao da plavac mali može ravnomjerno konkurirati svjetski renomiranim sortama.

Tomić vina su sortno prepoznatljiva, južnjačka, mediteranska. Stil i karakter ovise o samom vinu – od lepršavih i svježih bijelih i rosé vina, originalnih kupaža, do robusnih Plavaca, a posebnu pažnju Tomić pridaje i proizvodnji prošeka, izvornog dalmatinskog desertnog vina.

Autohtonu sortu Plavac mali koju njeguju u vinariji Tomić iznimno cijene vinski stručnjaci, ali i ljubitelji enologije zbog raspona stilova vina od te plemenite sorte – od svježih i nježnih roséa, preko kompleksnog taninima bogatog vina do moćnih, karakternih kupaža.

„Naziv sorte je Plavac mali, dok u populaciji postoji više tipova Plavca kao što su Plavac mali, Plavac veliki, Plavac viški… Mi smo naziv Plavac koristili kod kombinacije grožđa Plavca malog s južnih položaja i Plavca malog i Plavca velikog sa sjevernih položaja otoka Hvara“, objašnjava Sebastijan Tomić.

Prošlu je godinu u Vinariji Tomić obilježilo nekoliko novosti i inovacija. Prije svega, povećana je orijentacija na ekološku proizvodnju vina Illyricum i Selekcije, ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Nadalje, obnovljen je vinski podrum novim drvenim bačvama od 2500 L i barrique 225 L, redizajnirane su etikete nakon 20 godina koje odišu jednostavnošću i minimalizamom te su predstavljeni i novi proizvodi – Tomić kvasine i ekstra djevičansko ekološko maslinovo ulje koje su do sad mogli kušati samo posjetitelji vinarije.

Ovih smo dana u Jelsi imali priliku posjetiti ovo čarobno mjesto i kušati nekoliko njihovih vina,izdvajamo neke od njih..

Beleca

Vino Beleca 2021 je kvalitetno suho bijelo vino te zasluženo nosi upravo to ime koje u prijevodu znači divota, a dobiveno je inovativnom kupažom dviju dalmatinskih bijelih sorti, pošipa i bogdanuše, u omjeru 50:50.

Pošip, izvorno sa Korčule, daje vina punog tijela i snažnih aroma koje se upravo stoga tradicionalno kombiniraju s laganijim sortama.

Bogdanuša je pak autohtona hvarska sorta izrazite svježine i cvjetnih aroma. Sadi se najčešće na crljenici što joj daje dodatne osježavajuće kiseline pa može izvrsno parirati pošipu.

U toj sinergiji svaka od sorti daje ono najbolje od sebe: pošip moćnost, bogato tijelo i umjerenije kiseline te tipične sortne arome marelice, breskve (koštunjićavog voća) i mineralnost, a bogdanuša nježnije cvjetne arome i svježinu. 

Rezultat je karakterno južnjačko, ali i lepršavo vino s nižim postotkom alkohola (oko 12.5 %) koje ga čini idealnim izborom za dnevnu konzumaciju i sve slične prilike koje traže laganija vina.

Lokalitet: sjeverna strana otoka, Ager, Vrboska, Dol

Servira se rashlađeno na temperaturi 10-12° C. Preporučuje se uz razna jela od bijelog mesa i ribe, školjaka, a i uz pikantnija jela poput pesta, tvrdih sireva…

Illyricum

Vino Illyricum 2019 je vrhunsko suho crno vino. To je ekološko vino kupaža sorti cabernet sauvignon i plavac mali

Illyricum 2016 je ekološko suho crno vino iz opusa vrhunskih proizvoda. Vino je kupaža sorti cabernet sauvignon i plavac mali, grožđa koje potječe iz ekološkog vinograda u uvali Vira, kojeg su zasadili 2012. godine. Uz vinograd su pronađene stare ilirske nastambe, po čemu je vino i dobilo ime.

Plavac mali i cabernet sauvignon se odvojeno vinificiraju, potom kupažiraju i odležavaju u barrique bačvama. Na taj način se arome plavca malog (suhe šljive i zrelo grožđe) uz elegantno ispolirane i ugodne tanine savršeno nadopunjuju aromama (crveno i crno bobičasto voće) i svježinom cabernet sauvignona. U vino su se umjereno utkale začinske nota hrasta (vanilije, duhana). Vino ima potencijal za starenje. Duboke je rubinsko-granat crvene boje, ugodnih kiselina i dugog after-tastea ( okus koji ostaje u ustima) .

Lokalitet: Uvala Vira – sjeverozapadni dio otoka Hvara. Servira se na sobnoj temperaturi od 18° C. Preporučuje se uz široku lepezu umjerenih jela, a osobito uz govedinu, pačja prsa te razne sireve.

Zahvaljujemo cijelom teamu vinarije Tomić na vremenu i detaljnim informacijama o proizvodnji.

Ne preostaje ništa drugo nego da se uputite u vinariju na degustaciju.

Elegantni prostor vinarije Tomić naijenjen degustaciji vina, maslinovog ulja i kvasine.
Ekološka proizvodnja je vrlo zahtjevan proces, objašnjava nam i gospodin Sebastijan Tomić, te dodaje : ” otok Hvar je zadržao iznimnu klijentelu i goste koji prepoznaju kvalitetu i žele organski proizvod – mi ju nastojimo uz sve napore održati i uvijek pružiti nešto novo.”
Vinogradi obitelji Tomić protežu se južnom stranom otoka Hvara koja je kontinuirano izložena suncu i suhljem zraku od one sjeverne. Stepenasto položeni vinogradi su maksimalno izloženi suncu što omogućuje dodatnu punoću okusa vina obitelji Tomić.

You may also like