LUFTBREMZER – dijamant među ginovima

piše: Tony Lux


U Rovinju na Weekend Food Festivalu među stotinama drugih proizvoda nikako Vam ne može promaknuti etiketa

na čijoj kristalno bijeloj pozadini dominira lik papige. Sama boca koketira sa onima koje možemo pronaći u

apotekama i ostavlja profinjeni dojam modernog šika u stilu : manje je više!


Luftbremzer je starozagrebačka riječ za zgubidana. Hedonist je to koji uživa i znatiželjno obilazi sve događaje u

gradu. Čisti hedonizam i opuštenost se krije iza lika papige koji dominira na etiketi. Nije tajna da je Luftbremzer

danas definitivno jedan od najpopularnijih hrvatskih craft ginova. Dio uspjeha leži i u činjenici da je u vrlo kratko

vrijeme izrastao iz jedne crowdfunding kompanije do jedne od najzanimljivijih novih craftdestilerija na sceni.


Luftbremzer gin odaje počast klasičnom London dry ginu, a destilira se u stolitarskom kotlu i todvostrukom

ekstrakcijom. Jedinstven je to spoj 11 vrsti različitog bilja (borovica, korijander, korijen anđelike, korijen irisa,

lovorov list, kora gorke naranče, limunova kora, cvijet i plod bazge te cvijet kamilice) koje se nabavlja isključivo

od lokalnih hrvatskih dobavljača (!). Glavni se sastojak borovnice beru u Lici i na Kordunu samo za Luftbremzer.

Većina se biljaka macerira na klasičan način u alkoholu na bazi pšenice. Nježnije aromate poput cvjetova i latica

ovdje pažljivo ekstrahiraju parnominfuzijom. Gin nakon rezanja vodom odležava u tankovima četiri tjedna i nakon

toga se puni. Zanimljivo je da je punjenje najosjetljiviji dio procesa proizvodnje gina u destileriji, a boce u koje se
puni ovaj vrijedni nektar su izrađene od 100 % recikliranog stakla. U Luftbremzeru sve, od punjenja gina i začepljavanja

pa sve do ljepljenja etiketa, ručno rade trojica destilera i tu se krije razlog zašto svaka boca iz ove destilerije izlazi savršena!
Filip Presečki je svojim entuzijastičnim pristupom i znanjem, a tokom uživanja u njihovom ginu,

zaslužan da još više zavolimo ovaj brend.

Imali smo priliku otkriti i njihov posljednji dragulj u asortimanu – Negroni.

Naša je preporuka da ga hladnog servirate preko velike kocke leda sa
komadićem uvijene korice naranče. To se zove pravi hedonizam!

You may also like