Iako su razne teorije kako nije baš najbolji izbor za zdravlje, ustanovili smo da je najbitnije naći mjeru i – kvalitetno zrno kave.
Navika ispijanja kave u Hrvatskoj ima već dugu tradiciju, od tradicionalno turske pa espresso, machiatto ( espresso s kap mlijeka), caffe latte ili bijela kava.
Navike su se proširile do toga da bez obzira i ako ju pijemo s mlijekom a ne toleriramo laktozu iz kravljeg mlijeka – u omiljenom caffe baru ispijamo espresso s bademovim ili zobenim mlijekom.
Ili ristretto – vrlo kratki espresso bez mlijeka.
Iako je ristretto talijanski recept i ispija se brzinski s nogu, ujedno nebitno koji recept nam najviše odgovara volimo ispijati kavu kao japanci zeleni čaj – ritualno i u miru ili u ugodnom društvu.
Dan koji počinje bez omiljenog gutljaja kave za prosječnog kavoljupca u Hrvatskoj je gotovo nezamisliv. Ispijanje kave im je toliko drago da to rade više puta dnevno, čak 91% kavu pije nekoliko puta u danu dok samo 9% to radi samo ujutro. Kada je doba dana u pitanju 87% radije bira jutro za uživanje u kavi dok samo 13% kavu radije pije poslije ručka.
De’Longhi Hrvatska proveo je detaljno ispitivanje tržišta i dodatno otkrio da ispitani kavopije više vole kavu s mlijekom (94%) nego sa šlagom (6%). Čak 71% njih kaže da kavu pije zbog opuštanja, a 29% zbog druženja. Ipak većina kavopija, njih 58% više voli kavu popiti u društvu nego da to rade sami.
Svugdje je lijepo, ali kod kuće je najljepše vrijedi i kada je ispijanje kave u pitanju jer 72% ispitanika više voli piti kavu kod kuće.
No, što mislite jesmo li kao i Talijani više za espresso ili ipak radije pijemo cappuccino? Hrvati su se ipak odlučili za cappuccino, konkretno njih 58% dok je 42% odabralo espresso.
*Anketa je provedena na društvenim mrežama De’Longhi Hrvatska te putem kanala influencera
izvor : De’ Longhi / Unsplash (angelina-and-antonis-antoniou)