Jedna od mojih najvećih prednosti u životu posljednjih 40 godina bila je intenzivno uživanje u vrhunskim vinima.
Za veći dio tog iskustva zaslužna su poslovna putovanja, a za onaj manji činjenica da u obitelji desetljećima uz objed sa
veseljem popijemo čašu dobrog vina. Priznajem, nisam neki osobiti vinski profesionalac već samo prosječni ljubitelj vina koji kao veliki hedonist zna uživati i u novom i egzotičnom, ali koji je pri tome uvijek spreman otvoriti vlastiti um i osjetila. Možda se zadnjih godina u našu životnu svakodnevicu uvuklo neko sivilo i neraspoloženje, no to je sada definitivno prekinuo Weekend Food Festivalu 2022 u Rovinju.
Unatoč kiši i sivim oblacima na štandu Roxanich nas je dočekala odlična energija.
Marko Jurišević nas je stručno uveo u carstvo vina obitelji Roxanich koji su nedavno promijenili dizajn i vizualni identitet brenda koji podsjeća na Motovun i sve boje idilične Istre.
Sve vezano uz obitelj Roxanich odiše uspjehom i neodoljivom dekadencijom. Upravo takav doživljaj izaziva i kušanje dva vina: Roxanich Venezia 2019 i Roxanich Rovigno 2016.
Vinom Roxanich Venezia 2019 ovaj znameniti brend odaje priznanje „La Serenissimi”– povijesnoj Venecijanskoj Republici, njihovim precima i njihovoj povijesti. Bilo je to vrijeme previranja i stalnih promjena, a upravo na taj način rođena je Roxanich Venezia 2019, vođena idejom stvaranja buteljirane povijesti njihove baštine. Ovo je vino nastalo kombiniranjem autohtonih i međunarodno poznatih sorti – Merlot, Teran, Refosco i Cabernet Sauvignon, ponekad zasebno vinificiranih, a katkad zajedno
kao plod berbe istog vinograda, ostvaren je uravnotežen spoj novog života u boci. Ideja gospodina Mladena je prikazati život i kulturu stola renesansne Venecije – i to dinamičnim vinom punom radosti, koje pršti energijom.
Roxanich Rovigno 2016 je pak kombinacija laganih i mlađih vina koje se konceptualno temelji na potrebi za osvježavajućom okrjepom, međutim uz jasne zlatne nijanse pune voćne zrelostiri sorte – Malvazija istarska, Pinot Bijeli i Chardonnay – kraće macerirane i spontano fermentirane, utjelovljuju sunce, zemlju i dušu istre u svilenkastom bijelom vinu s delikatnim okusima kruške, sušenih koštica voća te aromom orašastih plodova i notom bijeloga papra. Zbog svega gore navedenog vam toplo preporučam da se na adresi Kanal 30 u Motovunu odlučite na avanturističku degustaciju vina i dopustite da vas vodi njihov moto „Freedom by Nature”. Doživite nezaboravno iskustvo u vinariji Roxanich i otkrijte različite arome Roxanich dugo odležanih, rijetkih prirodnih vina iz drevnih venecijanskih zemalja. Na istoj adresi se nalazi i eklektičan hotel suvremenog dizajna, koji još uvijek odzvanja stopama povijesti. Smješten je na obronku brežuljka, ispod pitome sjene Motovuna, s pogledom na sanjive krajolike doline rijeke Mirne.
U jednoj od 32 izvrsno dizajniranih soba ili apartmana Roxanich Winery & Design Hotela počinje prava istarska avantura hedonizma, uživanja i potpunog spokoja. U sklopu vinarije i hotela ponudu nadopunjuje maštoviti Istarski restoran
obitelji Roxanich sa kuhinjom nultog kilometra baziranoj na gastronomskoj baštini Istre – od lokalno uzgojenih organskih sastojaka do suvremenog bistronomskog stila.
Izvor fotografija : Hotel i Vinarija Roxanich