Tradicionalno za vrijeme blagdana su naše majke izrađivale uvijek iste kolače: orah, mak savijen u tijesto s kvascem, suhi kolači, zvjezdice, kiflice, bajadera, medenjaci, paprenjaci, biskupski kruh, kuglof ..
Uz bezbroj obveza najlakše je pripremiti isti kolač ali sa provjeranim receptom i brzom odnosno uigranim načinom izrade.
Međutim zadnjih 30 godina evolucijom dostupnosti sastojaka ali i kuhinjskih pomagala – želja za inventivnosti u receptima i okusima je postajala sve veća. Novi okusi, mirisi koji neodoljivo podsjećaju na Božić i toplinu doma i zajedništvo tijekom blagdana svake godine probijaju granice.
Vrijeme za samu izradu kolača kod kuće je također izazov, ali zato su kuhinjska pomagala evoluirala do te mjere da stalno tražimo nove izazove u receptima. Mi smo iz istog razloga istraživali recepte koji će nas oboriti s nogu a njihova priprema uz pomoć Kenwood aparata – nikad nije bila lakša dok je i prostor postao kriterij koji ovi aparati apsolutno zadovoljavaju.
Recept za Božićne Kekse: Uživajte u Blagdanskoj Čaroliji
Kreiranje božićnih keksića s djecom može biti zabavno iskustvo. Tijesto se lako priprema pomoću miksera, a recept nudi tri različite arome za isprobavanje: limun, čokoladu i zimske začine. Ukrašavanje keksića dodatna je zabava, a možete ih čak objesiti na božićno drvce.
Alati
- Mikser s posudom
Sastojci
Osnovno tijesto:
- 250 g maslaca (mekan)
- 125 g šećera
- 1 čajna žličica soli
- 1 žumanjak (veličina M)
- 375 g brašna (obično)
- Brašno za valjanje
Okusi za tijesto:
- 1 limun
- 2 desertne žlice kakaa
- 1 čajna žličica začinske mješavine Speculaas (nizozemska mješavina začina koja uključuje cimet, muškatni oraščić, klinčić, đumbir i kardamom)
Dekoracija:
- 100 g šećera u prahu
- 1–2 čajne žličice limunovog soka
- 100 g čokolade
- Orašasti plodovi (npr. sjeckani pistacije, bademi, lješnjaci)
- Dekoracije (npr. šarene mrvice, šećerne mrvice, marshmallowi)
Upute
- Priprema tijesta: U posudu miksera stavite maslac, šećer, sol, žumanjak i brašno. Mijesite koristeći nastavak za tijesto dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto podijelite na tri jednake porcije.
- Dodavanje okusa: Operite limun i sitno naribajte koricu. U jednu porciju tijesta umiješajte limunovu koricu. U drugu porciju dodajte kakao, a u preostalo tijesto umiješajte začinsku mješavinu Speculaas. Svaku porciju zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
- Pečenje: Zagrijte pećnicu na 180 °C (ventilator: 155 °C). Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od približno 0,5 cm. Izrežite kekse koristeći razne kalupe i stavite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Stavite u pećnicu na srednju policu i pecite oko 12 minuta. Nakon pečenja, izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.
- Dekoracija: Za glazuru pomiješajte šećer u prahu i limunov sok u posudi dok ne dobijete glatku smjesu. Otopite čokoladu u zdjeli iznad tople vodene kupelji. Ukrasite kekse prema vlastitom ukusu.
Savjet: Kada hladite tijesto, oblikujte ga u ravni disk umjesto u lopticu kako bi se ravnomjerno ohladilo.
Stollen: Tradicionalni Božićni kruh ovog puta u mini izdanju
Stollen je klasični božićni kruh koji se priprema u mnogim europskim zemljama, a posebno je popularan u Njemačkoj. Ovaj slatki kruh, obogaćen orašastim plodovima i suhim voćem, savršen je za blagdanske proslave. U nastavku donosimo recept za pripremu stollena ali u mini izdanju.
Sastojci
Za stollen:
- 100 g blanširanih badema
- 42 g svježeg kvasca
- 150 ml poluobranog mlijeka
- 500 g običnog brašna (plus brašno za valjanje)
- 50 g šećera
- 8 g vanilin šećera
- ½ čajne žličice soli
- 150 g maslaca (omekšanog)
- 100 g marcipana
- 100 g sušenih brusnica
Za završetak:
- 100 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
Upute
- Priprema badema: U kuhinjskom procesoru sitno nasjeckajte bademe na visokoj brzini.
- Aktiviranje kvasca: Stavite kvasac u malo toplog mlijeka i ostavite nekoliko minuta da se aktivira.
- Miješanje sastojaka: U posudi miksera pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, sol, maslac i marcipan. Mijesite koristeći nastavak za tijesto dok se sastojci ne sjedine u glatko tijesto koje se više ne lijepi.
- Kvašenje: Pokrijte tijesto i ostavite da odstoji sat vremena.
- Ponovno mijesiti: Vratite tijesto u posudu miksera i ponovno ga umijesite. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte stollen na debljinu od 1 cm. Izrežite tijesto na komade veličine 3 x 5 cm i stavite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Odmor: Ponovno pokrijte tijesto i ostavite da odmara još 15 minuta. Dok se tijesto odmara, zagrijte pećnicu na 180 °C (ventilator: 155 °C).
- Pečenje: Pecite u pećnici otprilike 15 minuta.
- Premazivanje: Otopite maslac i nježno premažite tople stollen zalogaje.
- Dekoracija: Obilato pospite šećerom u prahu.
- Čuvanje: Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi kako biste produžili svježinu.
Veganski Čokoladni Keksi: Ukusna Alternativa za Sve
U svijetu slastica, veganski čokoladni keksi donose savršenu ravnotežu okusa i teksture, a idealni su za sve ljubitelje slatkiša, bez obzira na prehrambene preferencije. Ovaj recept jednostavan je za pripremu i savršen za dijeljenje s obitelji i prijateljima. U nastavku donosimo sastojke i upute za pripremu ovih ukusnih božićnih kolača.
Sastojci
- 110 g veganskog maslaca
- 100 g bijelog šećera
- 100 g smeškanog šećera
- 1 žlica sojinog mlijeka ili bademovog mlijeka
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 125 g običnog brašna
- 55 g kakaa u prahu (nezaslađenog)
- 1 čajna žličica bikarbonata
- 1/4 čajne žličice soli
- 100 g veganske tamne čokolade (nasjeckane na komadiće)
Upute
- Zagrijavanje pećnice: Prethodno zagrijte pećnicu na 180 °C (ventilator: 160 °C, plin: oznaka 4).
- Miješanje maslaca i šećera: U posudu miksera Kenwood Chef dodajte smeškani šećer, bijeli šećer i veganski maslac. Miješajte s K-dizalom na srednjoj brzini, dodajući ekstrakt vanilije.
- Priprema suhih sastojaka: U drugoj posudi prosijte brašno i kakao u prahu, a zatim umiješajte bikarbonat i sol.
- Spajanje sastojaka: Spojite mokre i suhe sastojke, nježno miješajući dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Zatim ulijte sojino mlijeko i nastavite miješati dok ne dobijete gustu smjesu za kekse.
- Dodavanje čokolade: Umiješajte komadiće čokolade u smjesu i oblikujte male kuglice. Rasporedite ih ravnomjerno na limove za pečenje obložene papirom, ostavljajući dovoljno prostora između keksića kako bi se mogli raširiti.
- Pečenje: Izvadite iz pećnice nakon 10 minuta i ostavite da se ohlade. Sredina keksa će biti meka, ali će se stvrdnuti dok se hlade.
Kolač s Đumbirom i Kava Sirupom ( gingerbread latte ) : Savršen Blagdanski Desert
Ovaj kolač, obogaćen toplim začinima poput đumbira, cimeta i klinčića te infuziran sirupom od kave, predstavlja ukusnu alternativu tradicionalnom božićnom kolaču. Korištenje K-dizala vašeg miksera olakšava kombiniranje suhih i mokrih sastojaka, a završni dodir u obliku glazure od maslaca, jestivih božićnih drvaca i kokosovih pahuljica čini ga pravim blagdanskim otkrićem.
Sastojci
Kolač:
- 200 g neslanog maslaca (omekšanog i narezanog na kockice)
- 300 g smeškanog šećera
- 3 velika jaja
- 350 g brašna s praškom za pecivo
- 200 ml kisele mlijeka
- 50 g mljevenih badema
- 1 žlica limunovog soka
- 3 čajne žličice mljevenog đumbira
- 2 čajne žličice mljevenog cimeta
- 1/2 čajne žličice mljevenih klinčića
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica soli
- 2 žlice crne melase
- 6 komada stabljičastog đumbira u sirupu (sitno sjeckanog)
Kava sirup:
- 3 žlice instant kave
- 75 g šećera u prahu
Glazura:
- 250 g mekanog neslanog maslaca
- 1 čajna žličica mljevenog đumbira
- 500 g šećera u prahu (prosijanog)
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 2 žlice sirupa od stabljičastog đumbira iz staklenke
- 1 x 280 g posude punomasnog krem sira, na sobnoj temperaturi
Božićna drvca:
- 200 g zelenih Candy Melts
- 15 mliječnih čokoladnih grančica
- Razne šarene mrvice
- 1 x srebrni jestivi sprej za glitter
- Kokosove pahuljice i sušeni kokos
Upute
- Zagrijte pećnicu: Prethodno zagrijte pećnicu na 180 °C (ventilator: 160 °C, plin: oznaka 4).
- Priprema kalupa: Podmažite i obložite papirom za pečenje dva kalupa promjera 20 cm.
- Priprema mlijeka: Dodajte limunov sok u kiselo mlijeko i ostavite da se zgusne.
- Miješanje suših sastojaka: U posudi miksera prosijte brašno, đumbir, cimet, klinčiće, prašak za pecivo i sol. Polako dodajte šećer i mljevene bademe koristeći K-dizalo.
- Dodavanje maslaca: Dodajte narezani maslac i miješajte na srednjoj brzini dok smjesa ne postane poput krušnih mrvica. Dodajte jaja jedno po jedno, a zatim crnu melasu, kiselo mlijeko i nasjeckani stabljičasti đumbir.
- Pečenje kolača: Smjesu ravnomjerno rasporedite u dva kalupa i pecite otprilike 45 minuta, dok ne narastu i ne budu elastični na dodir.
- Priprema kava sirupa: Rastopite kavu i šećer u 5–6 žlica kipuće vode, a zatim prelijte preko oba kolača. Ostavite kolače da se hlade u kalupima.
- Priprema glazure: Koristeći K-dizalo na srednjoj brzini, miješajte maslac i mljeveni đumbir dok ne dobijete glatku kremastu teksturu. Smanjite brzinu i polako dodajte šećer u prahu, po četvrtinu.
- Dodavanje ostalih sastojaka: Kada se sve sjedini, dodajte ekstrakt vanilije, sirup od đumbira i krem sir te ponovno miješajte dok ne postane glatko. Ohladite u hladnjaku.
- Priprema božićnih drveća: Otopite 200 g zelenih Candy Melts u mikrovalnoj pećnici (30 sekundi), miješajući dok se potpuno ne otope. Stavite gotovu glazuru u vrećicu za ukrašavanje.
- Oblikovanje grančica: Na limovima za pečenje obloženim papirom stavite različite duljine čokoladnih grančica, ostavljajući dovoljno prostora za ukrašavanje. Na kraju vrećice izrežite mali otvor i radeći u cik-cak pokretu od vrha prema dolje oblikujte božićno drvce.
- Dekoracija: Prije nego što se čokolada stvrdne, dodajte mrvice i jestivi glitter te ostavite da se stvrdne na sobnoj temperaturi.
- Slojevi kolača: Svaki kolač izrežite na dva jednaka dijela kako biste dobili četiri tanja sloja. Koristite maslac za spajanje svih četiri sloja u hrpu, a zatim tanko premažite strane i vrh kolača kako biste zadržali mrvice.
- Hlađenje kolača: Ohladite kolač i preostali maslac u hladnjaku 30 minuta dok se ne stvrdne.
- Završno premazivanje: Preostalim maslacem premažite debeli sloj po cijelom kolaču, izravnajte, a zatim završite s grubim uzorkom i vrhovima.
- Dekoracija kokosom: Ukrasite sušenim kokosom i pahuljicama kokosa te ohladite još pola sata. Dodajte božićna drvca i poslužite na sobnoj temperaturi.
ČLANAK IZRAĐEN U SURADNJI SA KENWOOD DE LONGHI GROUP