DETOX (čišćenje organizma od toksina) uglavnom povezujemo sa fazama eliminacije viška kilograma, međutim detox je must have za svakog pojedinca, posebno u proljeće. Možemo ga izvoditi na razne načine od popularne autofagije (gladovanja 16 sati, a preostalih 8 sati normalno objedujemo) do nutritivnog detoxa (smoothie od povrća i voća) pa sve do anti-kandida dijeta, ispiranja debelog crijeva …
Stres, konzumacija procesuirane hrane, šećera, lijekova i alkohola utječe negativno na ljudske organe, a najbitniji način kako postići optimalno čišćenje organizma ili detox je isključivo ispravna prehrana – koja nutritivno zadovoljava naše potrebe organizma i potiče organe kako bi se postepeno regenerirali. Takva prehrana mora biti bogata povrćem, prvenstveno zelenim lisnatim povrćem i na određeno vrijeme odricanjem proteina životinjskog podrijetla. Međutim, sve treba biti postepeno i umjereno te prilagođeno svakom pojedincu.
Koža je najveći ljudski organ i reflektira stanja u našem organizmu – ponajviše jetre koja je “filter” tijela.
Jetra je najosjetljivija na alkohol i lijekove te na stres odnosno negativne emocije ali iznad svega na hranu koju konzumiramo. Kako je vrlo teško u potpunosti izbjeći toksične životne navike možemo si pomoći sa zdravom ishranom za koju su vječno debate o tome koju izabrati : veganstvo, vegeterijanstvo, sirovojedstvo (raw food tj. povrće i voće bez pesticida ) ili anti-kandida dijetu.
Pojedinci koji često konzumiraju visoko procesiranu hranu mogli bi imati izmijenjen okus u usnoj šupljini te im u prvo vrijeme zdrava prehrana djeluje bez okusa. Često ljudi odbijaju činjenice o zdravoj prehrani i nužnoj promijeni nezdravih životnih navika što uključuje i nepostojanje zdrave fizičke aktivnosti te interesa za svoje zdravlje. Takav način života nerijetko dovodi do različitih fizičkih ili/i psihičkih oboljenja ili samo demotivacije i nezadovoljstva što dovodi od smanjenog optimizma pa čak i do egzistencijalnih problema.
Uključivanje voća i povrća u svakodnevnu ishranu danas je nužnost, ne samo za zdravlje već i ljepotu kože, kose i noktiju!
Izvor vitamina, minerala ali i nužnih enzima za pravilno probavljanje hrane se upravo nalazi u ovakvim namirnicama, a vrlo jednostavan način konzumacije su usitnjene namirnice biljnog podrijetla za koje savjetujemo da birate prema željenom učinku ili testu intolerancije.
Najbrži i najjednostavniji način ustinjavanja hrane te zadržavanja svih nutritivnih vrijednosti te također i prijeko potrebnih vlakana je uz korištenje blendera snagom koja može samljeti također orašaste plodove također nužnih u ishrani zbog svojih esencijalnih masnih kiselina (utječu pozitivno na krvotok, elastičnost tkiva te ljepotu kože, kose i noktiju) .
Raw food
Već je dobro poznato kako vježbači joge upravo za detox odnosno fleksibilnost, lakoću tijela i smirenost uma pribjegavaju veganskoj ishrani, a najučinkovitija je upravo raw food takozvana sirova hrana. Definiraju je kao hranu koja intenzivno daruje snagu organizmu (ayurvedsko značenje “prana” = životna snaga).
Ona najviše energije može dati tijelu i ima najjača ljekovita ali i beauty svojstva. Naravno svaki detox plan mora biti pomno isplaniran i primjenjiv Vašem stanju organizma.
Potrebno je isto tako znati kako provoditi ovaj tip ishrane, postepeno mijenjati stare navike i koristiti enzime kako bi omogućili jetri da lakše probavlja sirovu hranu sastavljenu od voća i povrća te maksimalno iskoristi za tijelo važne nutritivne benefite.
Jednostavna primjena nutribullet® blendera je omogućena na način da je čaša iz koje pijemo smoothie je ista ona u kojoj ga i spravljamo.
Kako je nutricionizam vrlo kompleksna tema i ukoliko Vam treba savjet najbolje je izabrati liječnika nutricionistu koji će napraviti personalizirani način ishrane prilagođen Vašem tijelu.
Općenito pravilo je da ukoliko sami želite drastične promjene činite ih postepeno, sporo, odlučno i disciplinirano.
Snažna kosa – zdravi bubrezi
Važan objed za zdravlje kose je upravo doručak i bogati smoothie sastavljen od banana, kruške, jabuke, borovnice i malina.
U blenderu isto tako možete napraviti hladnu juhu od đumbira, češnjaka, cikle, sezamovih sjemenki, morske alge spiruline, stabljičastog celera, orašastih plodova i korijandera.
Čvrsti nokti – zdrava jetra
Najbolji recept je svježi smoothi od krastavca, jabuke i mrkve.
Preporuka je za doručak jesti samo voće jer potiče prokrvljenost tkiva i enzimatske promjene. Najbolji odabir su bobičasto voće i crno grožđe.
Za ručak biste mogli odabrati blanširano povrće (3 minute u vreloj vodi) kao na primjer mladi dalmatinski kupus, brokula, cvjetača i prokulica.
Savršena koža
Koža “voli” za doručak zeleni detox koji se sastoji od krastavca, stabljičastog celera i soka od limuna bez pulpe što ujedno rezultira idealnom rehidracijom organizma ali i kože tijekom dana.
Za međuobrok i kvalitetan beauty boost izaberite namirnice bogate beta karotenom kao što su mrkva ili dinja, te dodajte voće koje balansira rad štitnjače poput manga i banane te antioksidanse sa visokim dozama vitamina C kao što su naranča ili grejp.
Ukoliko otežano probavljate svoj omiljeni smoothi – upotpunite ga sušenim kockicama papaye koja zbog snažnih enzima omogućuje idealan rad jetre!
Hladna juha od listova špinata idealan je izbor za ručak i vraćanje tijelu nužnih elektrolita:
Recept 1.)Blendajte blanširane listove špinata 3 minute te dodajte začine poput par kapi maslinovog ulja i vrlo malo himalajske soli.
Recept 2.) Blendajte pulpu od 2 avokada s prstohvatom granule češnjaka i par kapi limunovog soka te takvu smjesu koristite kao namaz na tostirani bezglutenski kruh.
Članak izrađen u suradnji sa nutribullet® stručnjacima.
Naslovna fotografija : iSTOCK.